Cipőápolás: tárolás, tisztítás, impregnálás és egyéb ötletek

Rendszeresen ápolja a cipőjét? Minden cipő ápolást igényel, amely a lábbeli anyagától függően változik. A megfelelő cipőápolás része az is, hogy hol tárolja a cipőjét. Nézzük meg, hogyan ápolhatja megfelelően cipőjét, és hogyan hosszabbíthatja meg annak élettartamát.

MUD Jeans
MUD Jeans Farmer 'Wyde Sara Works' világoskék
47990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei
Vila
Vila Jamin Ruha Fehér
30490,00 Ft
Bibloo.hu
Raktáron
A termék részletei
Magdeburg Los Angeles
Magdeburg Los Angeles Átmeneti dzseki 'ESSENTIAL' fekete
27990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei
BOSS Green
BOSS Green Ing 'BIADO' tengerészkék / fehér
43990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei

Miért fontos a cipők ápolása?

Egy cipő élettartama nemcsak attól függ, hogy milyen gyakran viseljük, hanem attól is, hogyan ápoljuk. Ha nem megfelelő környezetben tárolja cipőit, nem tisztítja őket rendszeresen, és nem hagyja őket alaposan megszáradni a tárolás előtt, fennáll annak a veszélye, hogy idő előtt tönkremennek. A nem megfelelő cipőápolás esetén nem számít, mennyibe kerültek. Még a luxuscipők sem tartanak örökké a szükséges ápolás nélkül.

Rendezetten tárolja a cipőit?

Az, hogy hogyan ápolja lábbelijét, közvetlen hatással van annak élettartamára. Az előszobája rendezett, vagy úgy hevernek benne a cipők, mintha akkor vetette volna le őket a lábáról, amikor hazaért? Tegyen rendet a lábbelijei között és állítsa helyre a rendet . A mindennapi viseletre szánt cipőket tartsa kéznél; a kevésbé használt vagy szezonális cipőket pedig tárolja jól megjelölt papírdobozokban. Mielőtt eltárolja a cipőket töltse ki őket összegyűrt újságpapírral, így akkor is megőrzik a formájukat, ha fél évig egy dobozba zárva tartja őket. Száraz, sötét és ajtóval ellátott cipőtartó elengedhetetlen. Az alapszabály az, hogy a cipőket száraz és ideális esetben sötét helyen kell tárolni. Olyan cipőtartót használjon, amely ajtóval felszerelt, és a cipők könnyen bezárhatók benne. Ezáltal a cipője nem porosodik, védve lesz a napsugaraktól és a nedvességtől.

Hogyan tisztítsuk ki hatékonyan a cipőket?

Ez attól függ, hogy milyen anyagból készült. Ha alapos cipőtisztítást szeretne végezni, először mindig állapítsa meg, hogy milyen anyagból készült a cipő. Más készítményeket kell használni a mesterséges anyagokhoz és másokat a természetes anyagokhoz. Ezért mindig figyelmesen olvassa el a címkéket.

Hunkemöller
Hunkemöller Malika párnázott melltartó
13490,00 Ft
Astratex.hu
Raktáron
A termék részletei
Under Armour
Under Armour Shoes UA Mojo 2-BLK - Men
56710,00 Ft
Factcool.hu
Raktáron
A termék részletei
Astratex
Celebration Lace félig szivacsos melltartó
14390,00 Ft
Astratex.hu
Raktáron
A termék részletei
BLUE EFFECT
BLUE EFFECT Nadrág fekete
18990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei

Hogyan kell tisztítani a sima bőrcipőt?

A bőrcipőket többféle típusra osztják. Ezek egyike a sima bőr. A cipőgyártásban ez a legelterjedtebb. A sima bőr lehet matt és fényes is. A következő cipőápolási javaslataink mindkét bőrtípusnál érvényesek. Először egy nedves ruhával vagy puha kefével távolítson el a cipőről minden szennyeződést. Ezután hagyja a cipőt természetes módon megszáradni. Ha a cipő megszáradt, vigyen fel rá speciális krémeket, amelyek a bőr színének felfrissítésére szolgálnak. Barna, fekete és színtelen változatok közül választhat. Ha növelni szeretné a lábbeli vízállóságát, a végén vigyen fel rá impregnálószert. Hogyan tisztítsa megfelelően kedvenc lakkcipőjét. Ha lakkbőrből készült cipője van, járjon el nagyon óvatosan. Ez a cipőfajta rendkívül érzékeny a mechanikai sérülésekre, amelyek sajnos azonnal láthatóak és csak rosszul javíthatók ki. Hogyan ápolja megfelelően a kedvenc lakkcipőjét? 1. Kezdje azzal, hogy száraz puha ronggyal áttörli őket. Az ilyen típusú lábbeliknél kerülje a kefék használatát. Ezek károsíthatják a bőrt. 2. Miután a cipőt megtisztította a szennyeződésektől, vigyen fel rá speciális lakkcipő fényezőt, és egy tiszta ronggyal kenje szét a cipő teljes felületén.

Hogyan tisztítsuk ki a velúrbőr cipőt

A legkényesebb bőranyag kétségtelenül a velúr. A velúrcipők tisztításakor különösen fontos, hogy pontos eljárást kövessünk, és ne használjunk nem megfelelő kiegészítőket és termékeket. A velúrcipők tisztításához használjon speciális, gumiból készült kefét. Segítségével érdesítheti a cipő felületét, ami a velúrbőr esetében fontos. A tisztítás után alkalmazza a bőrre az erre a célra szolgáló impregnálószert. Ez kissé ellenállóbbá teszi a cipőt, különösen a vízzel, porral és egyéb szennyeződésekkel szemben. Velúrbőr cipőre soha ne használjon semmilyen cipőkrémet! Ez tönkretenné a cipőjét.

Gant
ING GANT D2. SLIM MICRO DOT BD fehér XXL
47990,00 Ft
eshopGant.hu
Raktáron
A termék részletei
Pieces
Khaki Flared Fit Pants Pieces Molly - Women
33150,00 Ft
Factcool.hu
Raktáron
A termék részletei
Under Armour
Under Armour Shoes UA Mojo 2-BLK - Men
56710,00 Ft
Factcool.hu
Raktáron
A termék részletei
Asics
Asics Japan S Pf White/ White
29990,00 Ft
Footshop.hu
Raktáron
A termék részletei

A vászoncipők könnyű tisztítása

Hagyományos vászoncipőt visel? Kellő gondoskodással még a fehér színűek is évekig kitartanak. Annak érdekében, hogy vászoncipőjének az ápolása a lehető legegyszerűbb legyen, minden alkalommal ellenőrizze, amikor hazaér. Minden rendben van? Nincs rajta semmilyen folt? Ha foltot talál rajta, azonnal cselekednie kell. A foltok eltávolítására használjon vizet, kefét és mosószappant. A piszkos talpak megtisztítására használjon fogkrémet vagy homokot és fogkefét. Ha a cipő valóban nagyon piszkos, vagy közeledik a szezon vége, mossa ki kézzel. Általános mosóporral vagy szappanos vízzel moshatja ki őket. Öblítőszert azonban semmiképpen se használjon! Kerülje a vászoncipő mosását a mosógépben. Különösen a ragasztott cipő nem biztos, hogy túlélné a mosást.

Ne feledkezzen meg a cipőfűzőről sem

A cipőtisztítás során gyakori hiba, hogy megfeledkezünk a cipőfűző megtisztításáról. Ez is megérdemel némi törődést. A cipőfűző megtisztításának tehát a folyamat természetes részévé kell válnia. A leghatékonyabb megoldás, ha a többi szennyessel együtt kimossa őket a mosógépben. 1. Mielőtt a cipőfűzőt a mosógépbe teszi, teljes hosszában kenje be folyékony mosószerrel. 2. Ezután helyezze őket a kényes ruhák mosására szolgáló mosózsebbe, és tegye be a mosógépbe. Ha a fűzők fehérek, nyugodtan kimoshatja őket a fehér alsóneművel együtt. 3. A színes cipőfűzőket a színesekkel, a feketét pedig a fekete ruhával együtt mossa. Mosás után hagyja a zsinóron száradni a többi ruhadarabbal együtt. 4. A cipőjébe csak akkor fűzze be őket, ha már teljesen megszáradtak.

Coccine
Renovátor Coccine
1695,00 Ft
CCC.eu
Raktáron
A termék részletei
Fashionhunters
RUE PARIS Bézs ruha pántokkal
30850,00 Ft
Factcool.hu
Raktáron
A termék részletei
ABOUT YOU
ABOUT YOU Top 'Alanis' fekete
7890,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei
Hugo
Hugo - Boxeralsó (2 db)
9790,00 Ft
Answear.hu
Raktáron
A termék részletei

Hogyan lehet megszabadulni a tornacipőből áradó szagoktól?

Néha azonban még a rendszeres ápolás sem segít és a cipőből kellemetlen szagok terjednek. Ez leggyakrabban a sportcipőknél és a napi rendszerességgel hordott cipőknél fordul elő. A sport- és a tornacipő levétele után azonnal tegye őket olyan helyre, ahol a napsugarak elérhetik ezeket. Ez megszárítja a cipőt, és megszabadítja a mikroorganizmusoktól és az általuk okozott szagoktól. De mit tegyünk, ha kint felhős az ég vagy esik az eső? A cipőszag hatékony leküzdésére szerencsére léteznek még más hatékony módszerek.

Az otthonában is megtalálható hatékony szagelnyelők

A szódabikarbóna kiváló segítség a szagok elleni küzdelemben. Egyszerűen szórjon belőle a cipőbe, és hagyja hatni benne. Ne feledje azonban, hogy a szódabikarbóna csak a szagokat szívja magába, de semmilyen módon nem szívódik bele a cipőbe. Ezért ne felejtse el kiszórni a cipőjéből, mielőtt felveszi. Ha szereti a citrusos aromát, használjon erre a célra citromhéjat. Egyszerűen tegye a cipőbe, hagyja ott ideális esetben egy éjszakán át, és a cipőnek reggelre kellemes citromillata lesz. Szagtalanító spray-k Nem akar szódabikarbónát szórni a cipőjébe, és nem szereti a citrom illatát? Vásároljon a cipő szagtalanítására szolgáló spray-eket. Kaphatók semleges illatú spray-ek, de virágos és más illatú spray-eket is vásárolhat. Ez az ön ízlésétől függ. A cipőspray-t egyszerűen csak fújja be a lábbelijébe az utasításoknak megfelelően és hagyja megszáradni.

Védje a cipőit a nedvességgel és a szennyeződéssel szemben

A cipő tisztításánál javasoltuk, hogy alkalmazza az impregnálást. Ez nemcsak a nedvességtől, hanem a szennyeződésektől is védi a cipőt. A cipő impregnálása azért fontos, mert védőfilmet hoz létre a cipő felületén, amely megakadályozza, hogy a víz és a szennyeződés bejusson az anyagba és benne maradjon. Ennek köszönhetően, amikor esik az eső, a vízcseppek az impregnálással védett cipőn képződnek, amelyek spontán lefolynak anélkül, hogy a lábbelibe hatolnának bele.

CAMAIEU
Apricot Flowered Wrap Blouse CAMAIEU - Women
32280,00 Ft
Factcool.hu
Raktáron
A termék részletei
Gant
RÖVIDNADRÁG GANT D1. TP SATIN SHORTS piros 34
55990,00 Ft
eshopGant.hu
Raktáron
A termék részletei
Champion
Champion Crewneck T-Shirt 216492 GS556
16182,00 Ft
SneakerStudio.hu
Raktáron
A termék részletei
VUCH
VUCH Scar póló
6990,00 Ft
Vuch.hu
Raktáron
A termék részletei

Milyen impregnálószert használjak?

Ez a cipő típusától függ. Az impregnálószerek szag és színezőanyag nélkül készülnek. Az alkalmazásuk permetezéssel történik, tíz centiméteres vagy annál nagyobb távolságból. Ahhoz, hogy az impregnálás hatékony legyen, egyenletes réteget kell felvinni az egész cipőre, majd hagyni kell, hogy magától megszáradjon. Milyen típusú impregnálást válasszon? Kiválasztásakor ugyanaz a szabály érvényes, mint a cipőtisztításnál: a cipő anyaga szerint kell eljárni. Más típusú impregnálás a alkalmas a velúrbőr cipőkhöz, és más a sima bőrhöz.

Vigyázzon cipőire, tisztítsa meg és tárolja őket ideális esetben száraz és sötét helyen, és rendszeresen kezelje őket impregnáló védőspray-vel. Ennek köszönhetően a cipők tovább tartanak és jó állapotban maradnak.

A fotó forrása: Enrique Micaelo / Shutterstock.com