Hogyan rendezzünk be megfelelően egy lakrészt?

Manapság az újépítésű házaknál jellemző trenddé vált, hogy a hálószobákhoz előtér és külön fürdő is tartozik. Az ilyen lakrészek teljesen önállóan működhetnek. Nagyobb család, gyakori vendégjárás, vagy már felnőtt gyerekek esetén pedig kifejezetten kényelmes az, ha a házban lakók nem járkálnak át egymáson, hanem mindenki a saját kis lakrészében készülődhet.

Amióta egyre jobban igény lett a privát tér és az „énidő”, azóta gyakori az is, hogy már régebbi házak szobáit alakítják át komplett lakrészekké. Ezért ha mi is ebben gondolkodunk, akkor minden esetben hasznos, ha pár ötletet megfogadunk, és végigvesszük, milyen bútordarabok szükségesek egy különálló lakrész kialakításához.

Alapvető bútorok egy élettér kialakításához

A szoba természetesen adott, amiben általában az ágy és a ruhásszekrények foglalnak helyet. Viszont amikor lakrészt alakítunk ki, akkor a szoba helyiségéhez hozzáadódik a fürdő, de minimum egy zuhanyzó vécével. Ezt jellemzően összeköti valamilyen folyosó a szobával, amit egy rendesen kialakított lakrész esetén előszobaként funkcionálhat. Mivel a lakrész azt jelenti, hogy mindent egy mini garzonnyi egységben tud tárolni az ott lakó, ezért nem árt, ha például az előszobába fogasok a hálóba pedig székek és asztal kerül, amolyan nappali/hálószoba jelleggel. Ez főleg nagyobb szobáknál működik igazán, és mindenképp hasznos. Ugyanis e szobatípus egyik jellemző tulajdonsága az, hogy nem pusztán egy szoba plusz fürdőként funkcionál, hanem komplett mini életteret képvisel.

Mini konyhasarok a vendégek számára? Miért is ne!

Ha vendégváró lakrésszé szeretnénk alakítani a szobáinkat, akkor simán megtehetjük, hogy akár a folyosórészbe, vagy a hálóba kialakítunk egy mini konyhasarkot. Természetesen nem arra gondolunk, hogy itt fogják a vendégeink majd megfőzni a családi vacsorát. A lakrészben lakó számára egy vízforraló bögrével némi tea vagy kávé kíséretében már elegendő lehet. Praktikussága abban rejlik, hogy ha vendégünk korábban kel, mint mi, akkor nem kell majd magát kényelmetlenül éreznie, ha esetleg szeretne kávézni. Egy egyrészt igen kedves gesztus, másrészt a házigazdákat is megkíméli attól, hogy már kora reggel készenlétben álljon a vendégei miatt.

A fotó forrása: Pixel-Shot / Shutterstock.com