Hogyan válasszuk ki helyesen a napszemüveget? Ne becsülje alá az UV-szűrőt és egyéb paramétereket

Végre hosszabbodnak nappalok, amelyek egyben több napsütést is hoznak magukkal. Számunkra ez annyit jelent, hogy készítsük elő a napszemüveget, kenjük be bőrünket UV-szűrős krémekkel, és töltsük fel a D-vitamin készletünket. Nincs napszemüvege? A választás során nemcsak annak kell irányadónak lennie, hogy az adott napszemüveg modell mennyire áll jól Önnek, hanem annak is, hogy mennyire hatékony védelmet nyújt a szemnek. Mi szerint választhatjuk ki helyesen a napszemüveget?

Válasszon megfelelő napszemüveget

Polaroid
Polaroid Napszemüveg '6190/S' fekete
25990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei
TOUS
TOUS Napszemüveg STOA92_540722 Barna
66880,00 Ft
Modivo.hu
Raktáron
A termék részletei
Polaroid
Polaroid Napszemüveg 'PLD 4137/S' fekete / ezüst
22990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei
Ray-Ban
Ray-Ban Napszemüveg '0RB3557' arany / fenyő
57990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei

A napszemüvegek kiválasztásának paraméterei

A legtöbben aszerint választunk napszemüveget, hogy hogyan tetszik a külseje és mennyire illik az arcunkhoz. A napszemüvegek kiválasztásakor azonban számos paramétert figyelembe kell vennünk. Melyek ezek?

 • UV szűrő
 • napszűrő
 • Az üveg színe
 • polarizáció
 • Az arc formája

Ezeket az alapvető tényezőket mind figyelembe kell venni, amikor gyermek, női vagy férfi napszemüveget vásárol.


Milyen legyen az UV szűrő?

A napfény jót tesz a bőrünknek, de vannak hátrányai is. A káros sugárzástípusokat UV-sugárzásnak nevezzük. Ha a szemét megfelelő védelem nélkül kiteszi ezeknek a sugaraknak, az a látás maradandó károsodásához vezethet. Ezért a napszemüvegek kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy legalább UV 400-as védelemmel legyenek ellátva. Ez azt jelenti, hogy a szemüveg 400 nanométeres hullámhosszig nem engedi át a káros UV-sugárzást.

Az UV-szűrők kategóriái és felhasználásuk módja

A napszemüvegeken, illetve a napszemüvegekkel együtt átadott szórólapokon feltüntetik, hogy a napszemüveg a napszűrő szerint melyik kategóriába tartozik.

A napszűrőket általában 5 alapvető kategóriába soroljuk:

 • 0 kategória
 • ​1-es kategória
 • 2-es kategória
 • 3-es kategória
 • 4-es kategória

A napszemüveg védi a látását

Chiara Ferragni
Chiara Ferragni Napszemüveg '7015/S' arany / fekete
62990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei
AQUA SPEED
AQUA SPEED Kids's Swimming Goggles Maori
10290,00 Ft
Factcool.hu
Raktáron
A termék részletei
LEVI'S
LEVI'S Napszemüveg arany / fekete
41990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei
Tommy Hilfiger
Napszemüveg Tommy Hilfiger - TH 1862/S Black 807
66970,00 Ft
Ecipo.hu
Raktáron
A termék részletei

Hogyan válasszuk ki a napszemüveget helyesen a napszűrők kategóriája szerint

Először szépen sorrendben bemutatjuk az egyes kategóriákat, és mindegyiknél megemlítjük, hogy milyen célt szolgál az adott kategória.

 • 0-ás kategória - csak átlátszó, színezés nélküli lencséket tartalmaz, amelyek például a szél vagy a fagy elleni védelemre alkalmasak. Ha érzékeny a szeme, a 0 kategóriás szemüveg beszerzése mindenképpen okos megfontolás.
 • ​1-es kategória - Az 1-es kategóriába tartozó napszemüvegek mérsékelt védelmet nyújtanak, és ez a napszemüvegtípus rossz látási viszonyok között használható, mivel kissé világosabbá teszi a környezetet.
 • 2-es kategória - A második kategóriába tartozó napszemüvegek alkalmasak a mindennapi viseletre a városokban, különösen az ősztől tavaszig tartó időszakban. Az évnek ebben az időszakában a napsugarak nem olyan intenzívek, és a 2-es kategóriájú szemüveg megbízható védelmet nyújt.
 • 3-as kategória - Nyáron azonban cserélje le őket a -as kategóriába tartozó szemüvegekre, amelyeket a szakértők a legmegfelelőbbnek tartanak. Védelmet nyújtanak a szemének a nyári, felforrósodott városban, de a tengerparti tartózkodáshoz is alkalmasak.
 • 4-es kategória - Az utolsó, négyessel jelölt kategória a speciális körülményekre tervezett napszemüvegekre vonatkozik. Ezeket a védőszemüvegeket általában a profi sportolók keresik, mert erős szemvédelmet nyújtanak, amelyet például a hegyekben is használhatnak.

A lencse színe

Egy másik szempont, amelyet a napszemüveg kiválasztásakor követni kell, a lencsék színárnyalata. Ez szorosan összefügg azzal, hogy a szemüveg mennyire véd a napsugárzástól. Egy egyszerű ökölszabály érvényes, mely szerint: minél sötétebb a szemüveg árnyalata, annál kevesebb napsugárzás éri a szemét. A járművezetők számára narancssárga színű lencsékkel ellátott speciális védőszemüvegek is rendelkezésre állnak. Ezeket a szemüvegeket rossz látási viszonyok között kell viselni, mivel jobb kontrasztot teremtenek az út és a környezet között.

Polarizáció: mire való és mikor alkalmas a használata

Valószínűleg Ön is hallott már a polarizált szemüvegekről. De tudja, hogy mire valók és mikor alkalmas a használatuk? A polarizált napszemüvegek segítségével jobban láthatja környezetét, mivel tisztább látást és jobb színérzékelést biztosítanak, valamint minimalizálják a fény és árnyék közötti átmenetben fellépő tükröződést. Ennek köszönhetően mind a női, mind a férfi polarizált szemüvegek kiválóak a járművezetők számára, mivel tulajdonságaiknak köszönhetően csökkentik az esetleges közlekedési balesetek kockázatát.

A dioptriás napszemüveg az alap funkciója mellett a napfénytől való védelmet is biztosítja.

Dioptriás szemüveget visel és nyáron gondjai vannak amiatt, hogy a napsütéses napokon semmit nem lát? Ezentúl nem kell azon gondolkodnia, hogy egyszerre két szemüveget viseljen. Most már három, sokkal jobb lehetőség közül is választhat. Ezek egyike a felhelyezhető napszemüveg klippel ellátott dioptriás szemüveg. Ezeket egyszerűen felhelyezheti a dioptriás szemüvegre, és amint elborul az idő, ismét leveheti.

A második lehetőség az UV-szűrővel ellátott dioptriás szemüveg viselése. Ezek ősztől tavaszig viselhetők. Nyáron nem nyújt ugyanolyan hatékony védelmet a szemnek, mint a napszemüveg. Ezért vásároljon nyárra elsötétülő dioptriás szemüveget. Ezek alkalmazkodnak a fényviszonyokhoz, és az üveg automatikusan ennek megfelelően árnyalódik.

A dioptriás napszemüvegek manapság népszerűek

Ralph Lauren
Ralph Lauren Napszemüveg '0RA5286U' fekete
37990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei
COACH
COACH Napszemüveg 'HC8318' tengerészkék
53990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei
GOG
GOG Napszemüveg Faun E579-2 Fekete
17340,00 Ft
Modivo.hu
Raktáron
A termék részletei
Tory Burch
Tory Burch Napszemüveg bézs / barna / arany
71990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei

Válasszon napszemüveget az arcformájának megfelelően

A megfelelő napszemüveg kiválasztásakor természetesen az is számít, hogy a szemüveg hogyan illeszkedik Önhöz. Az arc formája is támpontot nyújthat a megfelelő szemüvegtípus kiválasztásában. Nézzünk utána.

Szemüveg szögletes archoz

A szögletes arctípusú embereknek olyan napszemüveget kell választaniuk, amely lágyítja az arcukat. Hogyan lehet ezt elérni? Könnyen. Ehhez az arctípushoz ideálisak a kerek és ovális szemüvegkeretek. A szögletes archoz a hagyományos kerek lencsés szemüvegek, a pilóta-, valamint a nagy kagyló alakú szemüvegek illenek.

Szemüveg kerek archoz

Mivel a kerek arc általában szimmetrikus, próbálja meg meghosszabbítani a megfelelő szemüveggel. Ha kerek az arca, válasszon szögletes, jellegzetes kerettel rendelkező napszemüveget. A kerek arcon nagyszerűen érvényesülnek a modern fa keretű szemüvegek, mert a szokatlan keret vonzza a figyelmet.

Szemüveg ovális archoz

Az ovális arcúaknak a lekerekített keretek illenek. Az ovális arcon nagyszerűen érvényesül a pilóta szemüvegkeret. Azok a nők, akik szeretnek kitűnni a tömegből, és az arcuk ovális formájú, mindenképpen ki kell próbálniuk a macskaszemes keretű női napszemüvegeket. Kifinomultnak tűnnek, de nem szabad félni a viselésüktől.

Szemüveg szív alakú archoz

Ne feledkezzünk meg azokról sem, akiknek szív alakú az arcuk. Mivel ez az arctípus már önmagában is élben végződik, válasszon lekerekített típusú szemüvegkeretet. A szív alakú arcon jól mutatnak a keret nélküli vagy vékony keretes szemüvegek is.

A népszerű szemüvegmárkák a minőség garanciája

Ha szóba kerülnek a napszemüveg márkák, biztosan jól ismertek az Ön számára az alábbi hagyományos napszemüvegmárkák:

Ezeknek a szemüvegeknek közös jellemzője a világhírnév és a kiváló minőség. Ez természetesen magasabb vételárral jár együtt, de garanciát jelent arra, hogy a szemüveg egy életen át megbízhatóan szolgálja Önt.


Válasszon márkás napszemüveget

Ray-Ban
Ray-Ban Napszemüveg Mega Wayfarer 0RB0840S 901/31 Fekete
67100,00 Ft
Modivo.hu
Raktáron
A termék részletei
Chiara Ferragni
Chiara Ferragni Napszemüveg 'CF 1006/S' szürke / fekete
43990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei
Art of Polo
Napszemüveg Art of Polo ok19205
7590,00 Ft
Factcool.hu
Raktáron
A termék részletei
Emporio Armani
Emporio Armani Napszemüveg '0EA2133 57 301373' világosbarna / arany
70990,00 Ft
Aboutyou.hu
Raktáron
A termék részletei

Hogyan ápoljuk a szemüveget? A védő tok a szemüveg elengedhetetlen tartozéka

Ahhoz, hogy a szemüvegét a lehető legtovább tökéletes állapotban tartsa, két dologra van szüksége. Az első egy védőtok, amelyben tárolhatja és magánál tartja szemüvegét, amikor nem viseli. A szemüveg ápolásának második alapvető eleme egy megfelelő kendő, amellyel rendszeresen megtisztíthatja a szemüveget.

Nem rossz ötlet azonban egy speciális spray-t vásárolni a lencsék védelmére. Legyen óvatos a szemüveg fel- és levételekor is. A gondatlan kezelés tönkreteheti a szemüveget. Ha olyan szemüvege van, amelybe jelentős összeget fektetett, fontolja meg, hogy rendszeresen szakemberrel tisztíttassa meg.

A napszemüvegeket bármelyik optikusnál meg lehet tisztíttatni. A napszemüveg nem csak arra való, hogy megvédje szemét a napsugaraktól. A szemüveg kiválasztását az arcformánkhoz igazítjuk. A választásnál az is vezérel minket, hogy milyen színeket szeretünk, és a napszemüvegek segítségével fejezzük ki az egyéniségünket.

A fotó forrása: Dean Drobot / Shutterstock.com